Jokainen meistä on paras asiantuntija kertomaan meitä koskettavista ongelmista, jotka (jonkun) pitäisi ratkaista.


Ratkaisussa, oli kyse sitten tuotteesta tai palvelusta, kaikkein tärkein vaihe on itse ongelman tai tarpeen ymmärryksen kehittymisellä. Kärjistäen on nurinkurista ajatella, että ensin valitaan työväline (oli kyse sitten koneesta tai teknologiasta), sitten aletaan miettimään mitä sillä voisi tehdä ja sen jälkeen, että kenelle.

Ratkaisu alkaa asian ymmärryksen kehittymisestä. Sama asia voidaan usein ratkaista monella tapaa, mutta ne parhaat ratkaisut erottuvat rinnakkain vertailtaessa. Puhtaasti teknisen suorituskyvyn kannalta (puhelun laatu, kuuluvuus, mobiilidata), muutama vuosi takaperin, Nokian puhelimet olivat parempia kuin saman hintaluokan iPhonet. Olen melkein varma, että jonkun muun valmistajan puhelimet olivat vastaavasi tekniikaltaan parempia kuin Nokian. Oliko ongelma tai tarve, jonka vuoksi puhelin ostetaan ja kannetaan mukana (ts. käytetään usein), puhelun äänen laatu?

Tarvitsemme ihmisiä kertomaan tarpeesta. Kuuntelijan pitää ymmärtää mitä pitäisi ratkaista, miksi, milloin, minkä saavuttamiseksi.

Milloin viimeksi olet aidosti kuullut lauseen, kerro ongelmastasi, minä kuuntelen?

Juuri kuuntelemista, kysymistä ja ymmärrykseen pyrkimistä meidän pitäisi harjoitella. Ettei ensin tehtäisi hienoa systeemiä ja sen jälkeen mietittäisi kuka tämän haluaisi.

Ideat eivät itsessään ole arvokkaita. Ongelmat ovat.

Ongelma joka koskettaa monia, toistuu usein, josta on sellaista vaivaa, haittaa tai häiriötä, jonka ratkaisemisesta olisimme valmiita maksamaan on arvokas.

Ongelman tunnistaminen ei vaadi erityistaitoja

Jokainen meistä osaa kertoa ongelmista, miten ne häiritsevät meitä. Joskus on kuitenkin vaikeaa ottaa läheinen asia ja siirtää näkökulmaa kauemmas, kyseenalaistaa, koska on niin helppoa perustella miksi muutos olisi vaikeaa, jopa mahdotonta.

Valtaosa menestystarinoista, joista kuulemme päivittäin syntyy juuri näistä oivalluksista, ongelmista ja niiden kätevistä ratkaisuista.

Esimerkkejä ihan tavallisista ongelmista

 • montako pankki-, luotto-, asiakas-, etukorttia kannat mukanasi juuri nyt?
 • entä avainta?

Joskus käy niin, että olemme niin tottuneita hyväksymään, että näin nämä asiat vain ovat, että jopa puolustelemme vallitsevaa asiaintilaa. Meillä on mielipide, miksi ratkaisu on mahdoton ja siksi siitä ei kannata edes puhua.

Tekisipä joku yhden kortin, jossa yhdistyisivät kaikki etuni ja alennukseni eri lähteistä. Ettei tarvitsisi kantaa näitä kaikkia mukana.

Samaan hengenvetoon toteamme, että eivät ne pankit, kaupat, kuntosalit jne. Ikinä pystyisi yhteistyöhön ja tekemään yhtä korttia.

Tuotekehityksen osaajia tarvitaan ongelman ratkaisun kehitykseen, mutta melkein aina ratkaistava ongelma ja tarve ja sen paras tietämys on asiakkaalla.

Jo huomenna moni asia on toisin

Helsingin Sanomat uutisoi 24.2.2016 pankkien ahdingosta: "Pankkien pelkäämä Apple Pay on vasta alkua – näin kekseliäät tulokkaat näykkivät perinteisiä pankkeja". EU:n maksupalveludirektiivi, joka toteutuessaan avaa pankkitilien rajapinnat ulkopuolisten kehittäjien käytettäväksi.

Itseasiassa Bill Gates totesi 1994, että pankkitoiminta on välttämätöntä, pankit eivät ole.

Jos pankit joutuvat infran tarjoajan osaan ja muuten kilpailemaan tasavertaisesti, kuinka mahdoton ajatus yhdestä kortista (tai sovelluksesta) jossa edut yhdistyvät on? Kriittisesti ajatellen, Suomessa pankkien asema luotettuna kumppanina on vahva se antaa pankeille aikaa omaan tuotekehitykseen, ainakin hetken.

Olisipa avain, jossa yhdistyisivät kaikki avaimeni. Ettei tarvitsisi kantaa kourallista avaimia mukana taskussa.

Tätä ongelmaa on ratkaistu jo monin tavoin, magneettilukoin, uudelleenkirjoitettavilla avainkortetilla, numerolukoilla, sormenjälki-/retinatunnistuksella, NFC:llä jne.

Muutos alkoi siitä, että lakattiin tuijottamasta sitä avainta ja kysymästä millainen lukon pitäisi olla ja alettiin ratkaisemaan itse ongelmaa joka on paitsi lukko ja avain, myös se ettei niitä avaimia tarvitsisi olla jokaiseen eri tilanteeseen ja että tarpeita on erilaisia, eri hintaisin ratkaisuin.

Paras ongelma

Ratkaisukehitystä ajatellen ja hetkeksi sivuuttaen markkinatilanteen (onko kilpailevia ratkaisuja olemassa, miten hyvin niitä markkinoidaan), hyvää ongelmaa voidaan luonnehtia seuraavasti;

 • se koskettaa monia
 • se toistuu useasti
 • se häiritsee tai hankaloittaa
 • sen ratkaisusta oltaisiin valmiita maksamaan

Palataan vielä hetkeksi edellä mainittuun kysymykseen yhdestä kortista.

 • Minulla on nippu erilaisia kortteja joita kannan mukanani
 • Minulla on suhde useampaan kuin yhteen pankkiin, kanta-asiakasohjelmaan, alennuksien tarjoajaan, matkavakuutukseen jne.
 • Minä en edes etäisesti muista mitä alennuksia saisin mistäkin, en edes halua muistaa enkä nähdä sitä vaivaa, että tarkistaisin ainakaan kaikkien asiointien yhteydessä
 • Käytän uusia ja useita maksutapoja; lähimaksaminen (lompakko ratkaisut), verkkomaksaminen (luotto- ja pankkikortit, paypal jne), mobiilimaksaminen (Danske Bankin MobilePay)
 • Minulle ei ole aitoa merkitystä olisiko ratkaisu mobiilipalvelu, yksi kortti, älyranneke tms.

Pintapuolisesti näyttäisi, että eri palvelut (esim. pankki+etukortti yhdistelmät) ratkaisisivat ongelmani ja totta, vain pari niistä jää ratkaisematta: etuohjelmat/alennukset ja se, että kuljetan mukanani 2cm nippua kortteja jotka hankautuvat ja joita en kunnolla hyödynnä ostotilanteessa.

 • Haluaisin minulle sopimuksen mukaisesti kuuluvat edut automaattisesti
 • En haluaisi kantaa nippua kortteja
 • Olisin valmis maksamaan ratkaisusta 10-30e, ratkaisun laadusta riippuen ja siis itse välineestä ilman siihen liitettyjä sopimuksia

Kuka ratkaisi ongelmani?

ja vastavuoroisesti,

Kerro siis ongelmastasi, ehkä löydämme ratkaisun?

Niko Kotiniemi
niko.kotiniemi@aktiivi.com